Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
07/11/2024 02:20:38

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

Un estudi quantifica i fa visible l'estat de les dones a Sant Feliu a través de dades infogràfiques

09/03/2021
Lectures: 2487
Un estudi quantifica i fa visible l'estat de les dones a Sant Feliu a través de dades infogràfiques

La Unitat d'informació de base de l'Ajuntament i el Programa de Feminismes han elaborat un estudi en què, a través d'una anàlisi d'indicadors sociodemogràfics, mostren la realitat de les dones a Sant Feliu. La diagnosi permet la consulta i la interacció gràcies al seu format infogràfic, i mostra diferències en les xifres segons la variable sexe que són el reflex de desigualtats de gènere i d'oportunitats al municipi. A més, com que la majoria de dades són relatives a l'any 2020, també possibilita l'anàlisi de l'impacte de la Covid-19 en el col·lectiu de santfeliuenques.

De l'estudi se'n desprèn que, a nivell demogràfic, tot i que a Sant Feliu el 51,33% de la població (23.664 persones) són dones, la representació en diferents àmbits i espais no sempre correspon al 50%. L'esperança de vida de les dones és de 87,45 anys, gairebé 6 anys superior a la dels homes. Aquesta té una relació directa amb el nombre de dones grans que viuen soles i que conformen les llars unipersonals. La majoria de nuclis familiars monoparentals estan formats per mares dones, és a dir, les dones monoparentals assoleixen en més casos la càrrega dels fills i filles i comporta conseqüències socials i econòmiques.

Formació

Les dones de Sant Feliu tenen més estudis superiors que els homes, tant doctorats i postgraus com graus o llicenciatures i diplomatures. Segons àmbit d'estudi, en general les dones prefereixen les ciències socials i humanitats, en canvi els homes opten per carreres professionals tècniques i de ciències socials. Pel que fa als cicles formatius, les dones en cursen menys i sobretot relacionats amb serveis socioculturals a la comunitat, sanitat i administració. Per contra, els homes estudien més cicles formatius sobretot de l'àmbit d'informàtica i comunicacions, activitats fisicoesportives i electricitat i electrònica. En general, existeix una associació dels rols de gènere sociolaborals i la formació.

Economia

Al 2020 la xifra mitjana de dones a l'atur va ser de 1.277, en comparació als 1.009 homes de mitjana en el mateix any. L'anàlisi de l'evolució mensual de l'atur evidencia l'impacte de la Covid-19, a partir del mes d'abril 2020, en què augmenten les dones en situació d'atur amb una variació interanual respecte 2019 de més de 200 dones aturades (un augment del 15%).

Les xifres de persones de Sant Feliu contractades al llarg del 2020 permeten visibilitzar els fenòmens de la segregació horitzontal, amb dones que ocupen llocs de treball menys valorats socialment, i la segregació vertical o "sostre de vidre", amb dones que tenen menys oportunitats per ocupar els càrrecs amb més responsabilitat i de presa de decisions. El mercat de treball està segmentat segons sexe i és un reflex dels rols de gènere de la societat, i té unes implicacions directes en els salaris mitjans.

Estructuralment, les dones de la ciutat cobren menys, amb una bretxa salarial del 29% per a l'any 2018, superior a la bretxa del conjunt de l'AMB i Catalunya. Respecte a les pensions contributives, aquestes tenen imports menors en ser conseqüència del cicle de vida laboral de les dones, generalment amb menys hores i dies cotitzats. De mitjana, les dones pensionistes de Sant Feliu cobren 820 euros, un 42% menys que els homes amb 1.436 euros. Aquestes dades corroboren l'anomenat "terra enganxifós", que evidencia que les dones són les que més pateixen els salaris baixos, la temporalitat i la precarietat.

Salut

L'estudi conclou que les dones de Sant Feliu s'han vist més afectades en nombre de contagis per Covid-19. Un any després de l'inici de la pandèmia, 1.424 dones i 1.243 homes han tingut un test amb resultat positiu. Segons el sexe, biològicament hi ha una tipologia de malalties que afecten més les dones que els homes, com són els trastorns mentals i de comportament, i les afectacions del sistema nerviós i del sistema circulatori. L'estrès i les responsabilitats de conciliació diàries també afecten a la salut emocional de les dones. Els motius pels qual les dones requereixen l'atenció del Servei d'Informació i Atenció a les Dones són diversos, destacant amb majors percentatges els problemes psicològics (26%) i físics (26%) que sumen el 53% del total d'atencions al 2020. 

Violència masclista

El conjunt de dades amb què s'ha treballat pel que fa a la violència masclista, provinent del Partit Judicial de Sant Feliu, inclou els indicadors no només de Sant Feliu sinó també Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, La Palma de Cervelló, El Papiol, Sant Joan Despí i Sant Vicenç dels Horts.

Segons l'estudi, al 2019 van haver-hi 337 víctimes de violència masclista i 398 denúncies. En l'anàlisi trimestral de 2020 es pot observar un augment de víctimes i denúncies a partir del segon i tercer trimestre respecte al primer. Segons la relació amb l'agressor de les ordres de protecció, el 54% dels agressors són l'exparella afectiva i el 20% els cònjuges. Pel que fa a les diferents tipologies de delictes, les més freqüents són les lesions i els maltractaments.

Segons l'Enquesta municipal de Salut i Hàbits, realitzada a l'alumnat de quart d'ESO dels instituts de la ciutat, el 47% de les noies han patit assetjament asexual, sobretot al carrer. Pel que fa a l'evolució de trucades de dones de Sant Feliu al servei d'atenció permanent de violència masclista, va ser al mes d'abril durant el confinament més estricte quan es van realitzar més atencions, amb un total de 15.

Comparteix
Salta a la part superior