Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
16/07/2024 04:17:46

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

Campanya de donació de plasma al Centre Cívic Mas Lluí el 6 d'octubre

22/09/2023
Lectures: 1436
Campanya de donació de plasma al Centre Cívic Mas Lluí el 6 d'octubre

En el marc de la Setmana Mundial de Donació de Plasma, el programa de Salut pública i el Banc de Sang i Teixits habilitaran un punt de donació de plasma el divendres 6 d'octubre, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h, al Centre Cívic Mas Lluí (carrer d'Estelí, 10-12). Aquesta campanya es repeteix al llarg de l'any cada primer divendres de mes en els mateixos horaris i espai. Per fer la donació cal reservar cita prèvia

Les persones interessades en realitzar la donació han d'evitar menjar molts greixos com fregits, o fer àpats copiosos. També es recomana no prendre begudes ensucrades o sucs de fruita comercials, beure alcohol, ni consumir gelats i aliments que tinguin molt de sucre. La donació de plasma té una durada d'aproximadament una hora.

Un element essencial per lluitar contra les immunodeficiències

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% de la sang. Dels cinc litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma.

Al plasma es troben en suspensió les cèl·lules sanguínies com els glòbuls vermells, els glòbuls blancs i les plaquetes. Està format principalment per aigua en un 90%, sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del l'organisme.

Hi ha persones que tenen malalties per dèficit d'aquestes proteïnes com per exemple l'hemofília, diferents immunodeficiències, el mieloma múltiple o la polineuritis desmielinitzant, entre d'altres. El seu tractament és l'administració de la proteïna que li falta al pacient. Les immunoglobulines no es poden sintetitzar artificialment, només es poden extreure del plasma de les donacions altruistes. Així, l'única manera d'obtenir el tractament per a persones malaltes és a partir de la donació de plasma.

Impacte positiu de les campanyes de donació de sang i plasma a Sant Feliu

Des de fa molts anys la ciutat de Sant Feliu de Llobregat col·labora activament amb el Banc de Sang i Teixits en les campanyes de donació de sang i en els darrers anys també en la donació de plasma. 

Al Centre Cívic Tovalloles es fan campanyes periòdiques de donació de sang cada mes, amb els resultats següents en els darrers anys:

2021
20 campanyes: 1293 donacions de sang

2022
12 campanyes: 877 donacions de sang      

2023
9 campanyes: 633 donacions de sang   


Des de 2022 es va acordar conjuntament amb el Banc de Sang i Teixits habilitar també un espai per fer donacions de plasma, seguint el model d'èxit de les donacions de sang. Així, des de 2022 el primer divendres de cada mes el Centre Cívic Mas Lluí acull les campanyes de donació de plasma, amb els resultats següents:   

2021
20 campanyes: 120 donacions de plasma

2022
6 campanyes: 113 donacions de plasma

2023
4 campanyes: 89 donacions de plasma
 

Es dona la circumstància que a Sant Feliu hi ha diverses persones afectades d'immunodeficiències, les patologies que principalment i directament necessiten i es beneficien de les donacions de plasma.

 

Comparteix
Salta a la part superior