Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/07/2024 22:51:00

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

El Plenari de la Xarxa de prevenció, coordinació i atenció a les dones en situació de violències masclistes reivindica el valor de la xarxa comunitària

28/11/2023
Lectures: 1203
El Plenari de la Xarxa de prevenció, coordinació i atenció a les dones en situació de violències masclistes reivindica el valor de la xarxa comunitària

El Centre Cívic Les Tovalloles ha acollit el Plenari de la Xarxa de prevenció, coordinació i atenció a les dones en situació de violències masclistes dins els actes programats fins al dia 1 de desembre per reivindicar el 25N, Dia Internacional per l'eliminació de la violència vers les dones. A l'acte han assistit tècnics/ques municipals d'àmbits com la igualtat i el feminisme, la salut  i els serveis socials i agents de la Policia Local, entre d'altres, a més de l'alcaldessa de la ciutat, Lourdes Borrell, i la regidora d'Igualtat, Feminisme i LGTBI, Mònica Lafuente.

La sessió del Plenari ha inclòs la conferència 'La xarxa comunitària en la reparació de les violències masclistes', a càrrec de la psicòloga Sílvia Moreira de l'associació Hèlia, qui ha explicat un dels projectes de l'entitat: "Veïnes per veïnes". Es tracta d'una xarxa comunitària formada per grups de dones professionals i voluntàries que actuen com agents actives per assolir barris lliures de violència vers les dones.

El projecte impulsa formar i coordinar grups de dones que tinguin l'objectiu de sensibilitzar el veïnat i alhora acompanyar les seves veïnes en situació de violències masclistes en el seu procés de recuperació des d'un vessant d'empoderament comunitari.  Per la Sílvia Moreira, aquest tipus de xarxa" contribueix al dret de les dones víctimes de violència masclista a la reparació. S'han d'anar creant mecanismes per tal de reparar el reconeixement de les violències viscudes. Com a societat la resposta que nosaltres donem és fonamental per la recuperació. La importància de sentir-se reconegudes és molt important per la recuperació emocional i molts cops té una acció molt més important que, per exemple, la recuperació jurídica."

La psicòloga Sílvia Moreira també ha donat algunes dades reveladores, com  que la violència masclista afecta de manera desproporcionada a les dones migrades o  l'impacte que té en les dones la violència institucional que provoca la seva revictimització. En aquest sentit, la regidora Mònica Lafuente ha recordat que "des de l'Ajuntament de Sant Feliu hem estat pioners en molts moments amb eines com els serveis del SIAD o el SIE, la tasca que realitza la policia local o les mateixes dones i homes que treballen a l'OAC (l'oficina d'atenció ciutadana) com a primer punt de trobada amb l'Administració. Estem potenciant una xarxa de derivació coordinada des de l'Ajuntament, una xarxa que enfortirem i que avui hem volgut posar de manifest en aquest Plenari". Respecte al projecte "Veïnes per veïnes" presentat a l'acte per l'entitat Hèlia, la regidora no descarta que aquest pugui ser replicable a Sant Feliu: "ho parlarem amb l'entitat i amb la Xarxa ja constituïda. La idea és fer sinèrgies entre projectes com aquest i els que ja tenim al municipi com el de "Dones mentores". Volem sumar tots els coneixements i la professionalitat per erradicar aquesta xacra d'una vegada per totes."

La propera activitat per reivindicar el 25N, tindrà lloc aquest dijous 30 a les 18 h amb el taller col·loqui 'La importància d'un Punt Lila en la prevenció i atenció de les violències masclistes' al Casal de Joves, amb Arana Feminista.  La darrera activitat programada serà divendres 1 de desembre a les 20 h  i anirà a càrrec de l'Ateneu Santfeliuenc i el Casal de la Dona, que presentaran l'obra de teatre 'Genitalmente hablando', a càrrec de la Cia. Las Melodramáticas. A més d'aquestes d'iniciatives, la ciutadania pot visitar encara a l'Ateneu Santfeliuenc i fins a l'1 de desembre l'exposició 'Lliures i sense por', de dilluns a divendres, de 16 a 22 h.

 

Comparteix
Salta a la part superior