Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
25/07/2024 03:51:52

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

10 anys sense la Joana Raspall

03/12/2023
Lectures: 1165
10 anys sense la Joana Raspall

El 4 de desembre de 2013 va morir *Joana Raspall i Juanola*, a l'edat de 100 anys just quatre dies després de la cloenda de l'any literari que duia el seu nom, Per a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat continua essent molt més que una autora de capçalera. Es tracta d'un referent cultural, però també d'un exemple en tant que dona compromesa, lluitadora i entusiasta de la llengua i la cultura catalanes.

Per això, Sant Feliu, junt amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i altres institucions, va impulsar la celebració de l'Any Joana Raspall el 2013 coincidint amb el centenari del naixement de l'autora. En el marc d'aquest aniversari es van organitzar més de 200 activitats arreu del país, com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres o conferències que van permetre difondre l'obra i la trajectòria de la poetessa.
 

Passió per la llengua i la cultura

Joana Raspall i Juanola va néixer l'1 de juliol de 1913 a Barcelona però als 3 anys es va traslladar a viure a Sant Feliu de Llobregat. Als catorze anys va iniciar la seva activitat literària i també de reivindicació, sempre en català. Les seves primeres publicacions van aparèixer a les revistes locals dels anys vint i trenta com El Eco del Llobregat i Camí Claror. Després de la Guerra Civil, va reprendre la seva tasca literària i va començar a escriure i a publicar textos en català en els espais clandestins o tolerats per la censura com els Jocs Florals, concursos literaris i festes populars. També va rebre a casa seva tothom qui volia fer classes de català i va començar la creació de les fitxes, que anys després donarien vida als tres diccionaris de llengua catalana, el de sinònims, el de locucions i frases fetes i el d'homònims i parònims. El seu entusiasme per la llengua i la cultura també va quedar palès amb la seva col·laboració amb una secció fixa sobre llengua a la revista Va i Ve.

Joana Raspall va conreuar sobretot el teatre infantil i la poesia. El seu amor per la poesia i els infants la va portar a escriure poemes per als més menuts, cosa que la fa una de les pioneres del gènere a Catalunya. Tot i que sempre escriu poesia, es decideix a publicar-la ben entrada la maduresa. Participa constantment en la vida literària de la seva ciutat, Sant Feliu de Llobregat. La seva voluntat d'apropar la poesia a la gent jove la va portar a fundar el Premi de Poesia Martí Dot el 1974, i fins als darrers dies hi va continuar vinculada com a presidenta d'Honor del jurat.

L'any 1990, juntament amb integrants de la Comissió del Premi Martí Dot, va posar en marxa la "Tertúlia Literària" per tal de crear un marc d'intercanvi i de trobada entre els afeccionats a la poesia. També va donar nom als premis del Concurs de Relats Breus per a Dones Joana Raspall, un certamen ja consolidat a la ciutat creat el 2004 pel Casal de la Dona de Sant Feliu de Llobregat.

Al llarg de la seva trajectòria professional Joana Raspall va rebre diversos premis i condecoracions, com la Medalla d'or de la ciutat de Sant Feliu el 1993 i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2006 per la seva continuada activitat en favor de la llengua i la cultura catalanes.

Redescobreix la Joana Raspall

L'obra de Joana Raspall està a l'abast dels més petits des de finals de 2015 a través d'una aplicació per a mòbils i tauletes. Es tracta de l'app 'Un món de poesia', un projecte impulsat per Ernest Cauhé, periodista i nét de la poetessa, que permet a través de jocs descobrir l'obra poètica infantil de Joana Raspall.

>>> Podeu descarregar-vos l'app en aquest enllaç: https://apptk.es/apps/un-mon-de-poesia/

 

D'altra banda, és del tot recomanable escoltar la darrera entrevista a Ràdio Sant Feliu. En el marc de l'Any Joana Raspall, l'escriptora va visitar el 15 d'abril de 2013 els estudis de l'emissora municipal,, on va ser entrevistada per la periodista Sílvia Guillén en el marc del programa "El Mirall".

>>> Podeu escoltar el programa: Ràdio Sant Feliu a Joana Raspall el 15 d'abril de 2013.

 

Per últim, podeu completar el coneixement sobre la seva vida i obra accedint a l'espai web municipal dedicat a les autores i autors de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat., en el que hi trobareu la relació de títols de la seva obra publicada.

 

 

 

Comparteix
Salta a la part superior