El Casal de Joves ha acollit aquest divendres, 21 de març, un acte commemoratiu amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial.
La presidenta de l'Àrea de Serveis a les persones i regidora de Ciutadania de procedències diverses, Laura Bonilla, ha estat l'encarregada de presentar aquesta activitat de rebuig a qualsevol tipus de discriminació racial. Bonilla ha assegurat que "les conseqüències del racisme a totes les societats, també a la nostra, és profundament injusta i intolerable". Per aquest motiu, ha destacat, "ens trobem avui aquí per reflexionar sobre com el racisme i la discriminació racial continuen afectant les nostres comunitats i què podem fer per construir un futur més just i igualitari". La regidora ha afegit que "tenim un paper clau en la deconstrucció dels prejudicis i els estereotips que fomenten la discriminació".
A continuació ha tingut lloc una conversa entre Desirée Bela-Lobedde, escriptora, ponent, activista afrofeminista i antiracista; i Heidi Ramírez, programadora cultural, fotògrafa i tècnica de l'Espai Avinyó del Programa Barcelona Interculturalitat, que ha exercit de moderadora. L'espai de diàleg entre aquestes dues figures referents de la lluita contra la discriminació racial ha versat sobre l'experiència de persones racialitzades, així com els microracismes que es reprodueixen en el dia a dia.
Desirée Bela-Lobedde ha destacat que "el problema principal és que es vincula el racisme amb qüestions molt visibles i socialment condemnables, es produeix una vinculació entre racisme i moralitat. Però, ha assegurat, "hi ha normes i comportaments que estan molt arrelats i són molt acceptats i cal posar l'esforç justament en desmantellar aquesta capa d'accions molt quotidianes que estan arrelades en la discriminació, en la segregació i en la restricció de drets de persones d'orígen ètnic divers".
Per la ponent, "el racisme és una conseqüència de la supremacia blanca, que crea una jerarquia racial a nivell històric en què les persones blanques estan a la cúspide, són la norma, l'estandard i fins i tot marquen la legalitat. I després hi ha tota la resta. Per tant, "el racisme és aquest sistema que està creat per persones blanques per a persones blanques que crea una sèrie de situacions de discriminació, segregació o opressió per persones d'altres orígens ètnics".
Al final de la sessió, Desirée Bela-Lobedde ha ofert eines i recursos per combatre aquestes actituds racistes. En aquest sentit, ha recomanat la formació en educació antiracista per tenir més arguments per rebatre les pràctiques racistes. També ha subratllat la importància d'actuar, d'implicar-se quan es produeixen actuacions racistes en el nostre entorn, de "fer d'agent transformador per obrir espais perquè la gent de l'entorn s'encomani".
L'alcaldessa de Sant Feliu, Lourdes Borrell, ha tancat l'acte assegurant que "és important tenir aquesta mirada d'activistes, no podem restar passius perquè si no som còmplices del racisme i així no farem canviar el món".
Les Nacions Unides, contra les pràctiques discriminatòries
El dia 21 de març se celebra des de 1966 el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial, en què Nacions Unides ens recorda que, en moltes parts del món, la incitació a l'odi i les pràctiques discriminatòries per raons de raça, ètnia, religió, nacionalitat, entre unes altres, estan molt esteses.
L'Assemblea General de les Nacions Unides reitera que tots els éssers humans, neixen lliures i iguals en dignitat i drets i que tenen la capacitat de contribuir de manera constructiva al desenvolupament i el benestar de la societat. A la seva resolució més recent, l'Assemblea General també va posar èmfasi en la necessitat de rebutjar totes aquelles doctrines moralment condemnables, socialment injustes i perilloses.