Els "Farcellets de Foc" són un producte Fundació Nou Xamfrà per encendre la llar de foc de manera fàcil, ràpida i sostenible. Són elaborats a Sant Feliu de Llobregat per persones amb diversitat funcional i amb materials 100% reciclats, naturals, sense olors, i sense tòxics.
Per a fabricar els farcells s'utilitza fusta de pi recuperada de proveïdors diversos; cilindres de cartró, provinent de rotllos de paper higiènic d'ús domèstic, aportats des d'escoles, casals o mercats; i cera provinent de donants d'entitats religioses. Per tant, és un exemple paradigmàtic de bona pràctica dins l'àmbit de l'economia circular i és una alternativa sostenible a altres productes ja existents al mercat.
Com s'elaboren els farcells?
El procés de fabricació consta de diverses fases de manipulat i cada operari/ària s'ocupa de la més adient segons les seves habilitats. L'equip del projecte està format per 12 persones, amb discapacitat intel·lectual, envelliment prematur o amb les capacitats motores afectades. Aquesta activitat laboral contribueix a què mantinguin la seva autonomia, estableixin vincles al lloc de feina i millorin el seu benestar general.
Per a l'elaboració dels 'farcellets de foc' s'utilitza un suport de fusta amb tres forats, on es posen el cilindre de cartró i les fustes petites amb què es fa un feix. Posteriorment s'insereix la metxa al centre del farcell, per després introduir el cilindre a un bany de cera, i finalment passa pel procés d'assecat. Un cop confeccionats els farcellets, s'embalen i etiqueten per a la venda. El producte es pot adquirir a la fundació i al mercat, tot i que actualment també es vol impulsar la venda online.
El projecte uneix la recuperació de materials per a la reutilització amb la inserció laboral de persones amb discapacitat, essent tan sostenible com socialment responsable. 'Farcellets de foc' va començar el 2019 dins del programa B-Value, de transformació social a través de la innovació, impulsat per la Fundació Banc de Sabadell.