El passat dimecres 15 de maig i els dies 12 i 14 de juny, van tenir lloc les dinamitzacions, mitjançant Realitat Virtual, sobre ciberassetjament i violències sexuals, per part de la cooperativa V-Tools al Casal de Joves de Sant Feliu de Llobregat, que es van impartir als alumnes de l'escola Mestral, de l'escola Mare de Déu de la Mercè i de la Fundació Nou Xamfrà.
En dades de Social Digital Lab, el laboratori d'innnovació de Suara Cooperativa, el ciberassetjament cada vegada és més present a les escoles i instituts catalans. Prop del 42% de la població jove de Catalunya ha patit un cas de ciberassetjament durant la seva infantesa, acord un estudi publicat recentment per Save the Children.
Per què V-Tools i Sant Feliu de Llobregat?
La Diana Perdomo i l'Albert González, són les dues persones creadores del projecte 'V-Tools',una iniciativa cooperativa amb impacte social i que busca prevenir el ciberassetjament i les violències.
V-Tools va iniciar la seva travessa l'any 2017 amb l'ambició de transformar l'educació i la innovació social digital. A l'any 2022 la Diana i l'Albert van curs la formació d'Innovació Social Digital i van ser mentoritzats per l'equip tècnic de Sant Feliu Innova. La pandèmia va aturar temporalment l'impuls, però l'any 2023 "van reprendre el projecte amb un enfocament fresc i adaptat a les noves realitats".
V-TOOLS segueix el model de quàdruple hèlix, una metodologia d'innovació basada en la col·laboració estreta amb els principals actors de la comunitat: la ciutadania, l'empresa, l'administració pública i els centres de coneixement, per generar sinergies que afavoreixin el desenvolupament econòmic i social, promoguin la inclusió social i fomentin la sostenibilitat.
Des del 2023 V-Tools forma part del Social Urban Lab de Sant Feliu de Llobregat, un camp de proves o laboratori d'idees de solucions innovadores per a empreses i teixit social en àmbits com l'urbanisme, la cultura o la mobilitat. D'aquesta forma, la cooperativa V-Tools va poder gaudir de la nostra ciutat com un ecosistema de validació i prototipatge de productes i serveis, perfilant el seu MVP amb el recolzament de l'Ajuntament, posant tots els recursos i actius que té la ciutat per provar la viabilitat de projectes innovadors.
En el cas de V-Tools aquest producte mínim viable real es va implementar en el marc del PMAE, Programa Municipal d'Activitats Educatives de l'Ajuntament de Sant Feliu, ja que V-Tools va poder oferir en el curs escolar 2023-2024 els seus tallers sobre ciberassetjament a tots els centres educatius de la ciutat.
Com han estat les sessions PMAE "Virtual Experiences: Prevenir el Ciberassetjament als centres educatius"?
L'activitat comprenia una sèrie de blocs didàctics, en els que l'alumnat, podia participar i interactuar amb el conductor, l'Albert González, educador social especialitzat en Innovació Social, i que forma part de l'empresa V-Tools que fusiona la passió per l'educació amb les noves tecnologies.
En primer lloc, es van introduir els conceptes bàsics per situar-los dins dels termes de l'assetjament sexual, el ciberbullying i el bullying, fent-los qüestionaments i preguntes sobre si ells coneixien aquests conceptes amb anterioritat i si inclús sabien d'algú proper que els havia patit o si podien conèixer algú que en l'actualitat podia estar en una situació similar. Es va fer un recull de dades de la mirada inicial que podien tenir els alumnes previ a la sessió, per així contrastar amb les dades finals, una vegada realitzada l'activitat.
Posteriorment, la proposta era la de mostrar de manera virtual, aplicant la tecnologia de les ulleres 3D i la Realitat Virtual, uns vídeos amb situacions d'assetjament molt diverses, on els nois i les noies es podien veure immerses, tenint així, una experiència més real i propera vers aquestes situacions. Molts d'ells i elles es van veure sorpresos i sorpreses, per poder apreciar de manera tan real aquells fets i això es va reflectir en les posteriors conclusions i reflexions, que compartiren conjuntament, fent una tasca de recull d'emocions sentides durant la visualització dels vídeos.
Finalment, van poder fer els tests de recollida de dades una vegada realitzada l'activitat, fet que va reflectir en molts el canvi de mirada cap a l'assetjament sexual, el ciberassetjament i el bullying tant a l'escola com a fora i els va fer conscients a molts de la realitat que viuen amb moltes més eines a partir d'aquesta activitat.
Per què la Innovació Social Digital com a eina?
Mitjançant aquests tallers participatius de Realitat Virtual per prevenir el ciberassetjament als centres educatius, les persones participants tenen l'oportunitat d'aprendre i desenvolupar habilitats socials essencials, emprenedoria emocional i competències per a la resolució de conflictes de manera constructiva i segura.
La missió principal de V-Tools és reduir la bretxa digital, empoderant la comunitat a través de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació. També, busquen prevenir qualsevol forma de violència, creant espais segurs i d'aquesta manera, construir comunitats més fortes i més connectades. En essència, la combinació d'habilitats tecnològiques i de perspectives socials impulsa la visió i l'execució de 'V-Tools'. La seva meta central, doncs, és oferir solucions digitals transformadores.
Com diu la Diana Perdomo: "Mitjançant l'ús estratègic de la tecnologia, és possible transformar l'educació actual, creant un entorn que fomenti valors d'igualtat, empatia i respecte en resposta als reptes emergents".
El 2024, V-TOOLS, va ser seleccionada com a iniciativa candidata als Meta_Talks Awards, els primers premis que reconeixen els millors projectes en parla hispana desenvolupats amb tecnologies del metavers.
Vols desenvolupar un prototip o portar a terme una prova pilot?
Testeja la teva idea o projecte innovador a Sant Feliu de Llobregat! T'esperem!
Si voleu saber més d'aquest programa Social Urban Lab podeu posar-vos en contacte amb tic@santfeliu.cat
"Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local"
Notícies relacionades: